понедељак, 21. октобар 2013.

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Поштоване колеге,

Сајам књига и Удружење професионалних издавача Србије (УПИС) позивају све заинтересоване библиотекаре и књижничаре да се придруже програму на Сајму који је посвећен проблему јавних набавки књига. Идеја је да се овим форумом изврши додатни притисак на надлежне органе власти како би се овај велики проблем решио што пре. Испод су наведени детаљи о програму и позивно писмо УПИС-а.
 
Среда, 23. октобар, 11:00 - 12:30, Сала Слободан Селенић, хала 1а

ФОРУМ: БРИНУТИ О КЊИЗИ - Коме и чему су потребне јавне набавке у издаваштву и библиотекарству?

Учествују: Петар Живадиновић, Бора Бабић, Владислав Бајац, Зоран Хамовић, Гојко Божовић, библиотекари, представници Министарства културе РС и Министарства финансија РС



Позивно писмо УПИС-а

Поштоване колегинице и колеге,

На основу разговора са управницима библиотека и издавачима дошли смо до сазнања да је покушај примене и спровођења јавних набавки у претходном периоду донео много недоумица у раду јавних библиотека, успорио процес набавке књига за библиотеке и нанео велику штету пре свега читаоцима, али и јавним библиотекама и издавачима.

Показало се, такође, да је мањи број библиотека спровео јавне набавке користећи механизме скупне куповине од дистрибутера, неке библиотеке су набављале издања од једног издавача, а неке, не знајући како да поступе или одбијајући да прихвате јавне набавке, нису се ни упуштале у ту процедуру.

Иако је Народна библиотека Србије упутила Министарству културе објашњење због чега је немогућа набавка књига на основу процедуре јавне набавке и због чега то представљанепотребно отежавање већ довољно тешке ситуације у континуираном и квалитетном допуњавању библиотечког фонда јавних библиотека, до сада није пронађено прихватљиворешење.

Колико нам је познато, позоришта су изузета из процедуре јавне набавке, што значи да постоји законска могућност да се пронађе решење захваљујући коме примена процедурејавних набавки не би причињавала објективну штету једном делу пореских обвезника иустановама културе.

Да бисмо дошли до тог решења, позивамо вас на разговор са представником министарства културе и информисања, представником Мнистарства финансија, Светланом Јанчић, в.д. директора Народне библиотеке Србије, и Зораном Хамовићем, председником Удружења професионалних издавача Србије.



Урош Балов

секретар

 

Нема коментара:

Постави коментар